Uimaranta

Kylän uimaranta

"Sandarna"-projekti

Sandarna oli viime vuosituhannella 2 erillistä hiekkasärkkää, jotka toimivat hiekkarantana ja retkikohteena. Nykyään hiekkasärkät ovat kasvaneet yhteen, särkillä on pieni metsä ja rannat täynnä kaislikkoa, niin että on vaikeata rantautua veneellä.

Olemme muutaman vuoden niittäneet kaislikon pois, mutta se ei anna periksi. Yritämme nyt poistaa kaislikon kaivamalla kaislikko juurineen pois pieneltä alueelta eteläiseltä uimarannalta. Työ on raskaampi, joten aloitamme pieneltä alueelta ja seuraamme miten tämä menetelmä onnistuu. Jos tämä menetelmä on toimivampi suurennamme sen jälkeen kaislikkovapaata uimarantaaluetta asteittain.

HUOM!

Särkille pääsee ainoastaan veneellä. Sinne on turha yrittää autolla tai edes kävellen. Sinne voi hyvin soutaa kylänlahdesta tai vestämönrannalta. Katso parhaat reitit kuvasta alla.

Päämäärä

Yritämme nyt edes osittain palauttaa särkille entiset uima-mahdollisuudet nin että kyläläisillä on taas retkikohde ja mukava uimaranta riittävän lähellä kylää, mutta silti niin että:

  • naapurit ovat positiivisella mielellä mukana projektissa

  • ranta on lapsiystävällinen

  • särkkiä hoidetaan ja käyttöä valvotaan luontoa huomioivalla tavalla

  • retkeily häiritsee naapureita mahdollisimman vähän

Alla kuva Sandarna-särkistä viime vuosituhannella

Kuvassa on merkitty särkkien "viralliset" ääriviivat. Särkillä oli tähän aikaan muutama pensasmainen kasvi eikä kaislikkoa ollenkaan.

Suunnitelmana on kaislikon poistaminen niin että uiminen ja rantautuminen helpottuu. Valikoiduissa paikoissa kaislikko jätetään paikalleen. Ne toimivat näkösuojana ja ääni-esteenä naapureiden suuntaan.

Visio

  • Keltainen alue - Tähän kaislikko saa jäädä tuuli-, näkö- ja äänisuojaksi

  • Sininen alue - Näiltä uima- ja rantautumisalueilta kaisllikko poistetaan ja pidetään poissa myös jatkossa. Alustavasti pyrimme kunnostamaan eteläisen uimarannan.

  • Punainen piste - Tuulelta suojattu piknik-alue pöytineen ja penkkeineen.

Näillä toimenpiteillä uskomme että Sandarnasta saadaan taas turvallinen retkikohde lapsiperheille naapureita häiritsemättä.

Toimintasuunnitelma

Pari vuotta olemme jo viettäneet piknik-talkoot Sandarnilla pääsiäis-aikaan. Se on täten perinnetapahtuma, jossa niitämme edellisvuoden kaislikon ja poltamme sen pois jos on mahdollista. Talkoiden päätteeksi makkarangrillausta. Vuodesta 2020 alkaen keskitymme etelärannan kunnostamiseen poistamalla kaislikon juurineen.

Alla vähän tunnelmia talkoista 2015:

Pääsiäisenä oli turvallista polttaa kaislikkoa - se ei syttynyt millään.

Myöhemmin kesällä 2015 paikalle roadattiin betonirengas joka nyt muodostaa turvallisen grillauspaikan.

Muutama kuva piknik-talkoista 2016

Myöhemmin 2016 saimme lahjaksi penkkipöydän ja grillin viereen penkit, jonka siirsimme osina paikalle, kasasimme ja kiinnitimme paikalleen

Picnic-pöytä siirretty, kasattu ja vihitty käyttöön

Uudet penkit grillauspaikalla testataan - pöydän pintoja käsitellään vielä kerran.

Saa nähdä mitä keksimme seuraavaksi - onko sulla ideoita?

Tervetuloa mukaan talkoisiin aina pääsiäisenä!

Lue myös tarkempi projektisuunnitelmamme.

Muutaman vuoden talkoiden jälkeen on ranta taas käyttökunnossa - tästä olemme iloisia!

...mutta vielä on parantamisen varaa...