Rapportti 2020

Qviflaxin Kimppa-astia 2016-2020

Kimppa-astiat ovat nyt olleet käytössä jonkun aikaa. Voimme julkaista raportin palvelun toiminnasta.

Kimppa-astiapalvelun toimintaperiaate

  • Jäsen-etu, jokan on jäsenille halvempi kuin oman astian ylläpitäminen.

  • Vaoin poltettavalle kotitaulousjätteelle LSJH:n jätejaottelun mukaan

  • Biojäte kompostoidaan jokaisen kiinteistön omassa kompostorissa

  • Ylimääräisenä palveluna alueella on rautaromulava niin kauan kuin sinne jätetään vain rautaromua.

Tilastoa vuosilta 2016 - 2020

Seuraamme Kimppa-astioiden toimintaa tilastoimalla tyhjennyksiä sekä karkeita lajitteluvirheitä sitä mukaa jun joudumme poistamaan astioista väärin lajiteltua jätettä. Viiden vuoden jälkeen tilastoista voimme poimia:

Kuvassa näkyy tyhjennettyjen astioiden määrä neljännesvuosittain.

Käyttäjien määrä on pysynyt lähes vakiona, eli mukana olleista kiinteistöjä on ollut 130-140 kpl. Päämääränä on ollut että astiatyhjennysten määrä laskisi hitaasti sitä mukaa kun käyttäjien tieto alueen jätteenkäsittelystä kasvaa, talouksien lajittelu paranee ja kompostointi tehostuu. Tällä periaatteella voimme pitää käyttökustannustet edullisina vaikka LSJH:n astiatyhjennyshinnat nousisivat hitaasti

Suunniteltu astiatyhjennysmäärät eivät valitettavasti ole toteutuneet. Viime vuoteen asti 3 neljännes (eli kesäkuukaudet) on seurannut toivottua trendiä, mutta vuosi 2020 trendi hajosi. Vuosi 2020 oli kaikkina vuodenaikoina ennätysvuosi. Uskomme että se johtuu Coronatilanteesta, ja ihmiset ovat viihtyneet mökeissään enemmän ja jopa kaikkina vuodenaikoina.

Alueen valvonta

Yhdistyksellä on ollut onnekas siinä mielessä että me olemme löytäneet kimppa-alueen valvontaresurssin, joka päivittäin tarkastaa alueen ja pitää sen siistinä. Hän poistaa astioista räikeimmän väärin lajitellut jätteet . Valvonnasta huolimatta väärin lajiteltu jäte nostaa tyhjennyskustannuksiamme. Valvontaa tehostettiin 2019 kameralla.

Vasemmalla väärin lajiteltu jäte 2018! Patjoja, mattoja, tyynyjä, ulkotuolien pehmusteet, rakennusjätettä ja pakkausmateriaalia.

Sama tilanne 2019!